SENZA | Massages & Coaching Maastricht
Leer voelen waar stress en spanning zit in je lichaam.
stress, spanning, massage, bodyscan, ontspanning, ontspanningsoefening, meditatie, ontspanningsmassage, energetische massage
16539
post-template-default,single,single-post,postid-16539,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ontdek hoe jij spanning in je lichaam kunt voelen!

Ontdek hoe je spanning in je lichaam kunt voelen!

Vandaag de dag hebben we allemaal wel eens te maken met stress. Maar niet iedereen is even vatbaar voor stress. Wat voor de ene persoon stress en slapeloze nachten oplevert, daar ligt de ander geen minuut wakker van. Wat de een als een uitdaging ziet, is voor de ander aanleiding om een burn-out op te lopen. Het is dus niet zozeer de situatie die bepaald of iemand stress ervaart, maar hoe iemand deze situatie ziet en de manier hoe met deze situatie om wordt gegaan.

Bekende stressplekken

Iedereen ervaart stress op een andere manier. Ook de spanning in het lichaam die bij stress ervaren wordt, is bij iedereen verschillend. Al zijn er wel plekken in het lichaam aan te wijzen, waar deze stress vaak tot uiting komt. Zo ervaren mensen vaak spanning in de volgende lichaamsdelen: hoofd, nek- en schouders, midden- en onderrug, knieën, buik, kaken, ogen en wenkbrauwen.

Als je je bewust bent, dat je in bepaalde gebieden in je lichaam spanning voelt, kun je er wat aan doen. De eerste stap is echter het op te merken en je ervan bewust te worden. Dit is vaak moeilijk omdat je gewend bent als maar door te gaan en geen aandacht te besteden aan je lichaam en hoe je je voelt. Eventuele klachten neem je voor lief en zolang het gaat, blijft je ook doorgaan. Veel mensen hebben niet eens door dat zich ergens spanning opstapelt en zich vast zet in het lichaam. Meer informatie hierover is te lezen in mijn blog: Luister jij naar je lichaam?.
Maar als je aandacht aan je lichaam besteedt en luistert naar de seinen die het je geeft, dan voel je tijdig aan dat er in een bepaald deel in je lichaam spanning is en kun je tijdig maatregelen nemen.

Bodyscan – Meditatie

Een mooie oefening om zelf te achterhalen of er plekken in je lichaam zijn met veel stress of spanning, is de bodyscan. Stap voor stap ga je in gedachten je lichaam af om te onderzoeken hoe het lichaam aanvoelt. Je neemt elk lichaamsdeel waar en ervaart hoe het op dat moment is. Je maakt als het ware een scan van je lichaam. Door dit met regelmaat te doen, ontstaat een beter bewustzijn van de gevoelens en sensaties in je lichaam. Dit kan leiden tot een beter vermogen om vast te stellen of er stress, spanning, pijn of andere klachten in je lichaam zijn.

“Take care of your body.
It’s the only place you have to live”

 

Tijdens de bodyscan kun je een aantal gevoelens beleven, van warmte tot kou, van spanning tot een zwaar gevoel,  misschien een licht gevoel of juist geen gevoel. Ook tintelingen en prikkels komen voor.  Het is allemaal goed wat je voelt en het doel van de bodyscan is niet om iets te veranderen, maar om te voelen wat er is op dit moment. Dus neem gewoon waar wat er is.

Je zult ook merken dat je drukke gedachten regelmatig ergens anders heen gaan. Dat is niet erg. Wanneer je je realiseert dat je met je gedachten elders bent, breng je jouw aandacht rustig terug naar je lichaam.

Deze oefening is niet alleen geschikt om je lichaam te onderzoeken op stress en pijnplekken, maar zorgt ook voor een algehele ontspanning. Ze is daarom ook fijn om voor het slapen gaan uit te voeren.

Luister eens naar deze bodyscan meditatie en ervaar wat het met je doet. Deze bodyscan is door mij ingesproken.

Veel succes met waarnemen, voelen en ontspannen!

Sylvia van den Boorn
Massage- en Chakratherapeut

Voor meer informatie over diverse soorten massages en behandelingen, kijk op www.senzatime.nl.
Of maak een afspraak. Dit kan via info@senzatime.nl bellen met 06-41737500.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie